DİKAB Sınavına Nasıl Çalışmalıyız?

0
2404

2021 DİKAB SINAVINA HAZIRLIK REHBERİ – BİR BAŞARI HİKAYESİ

Selamun Aleyküm arkadaşlar,

Bu yazımızda bizlere çokça sorulan “Sınava nasıl çalışmalıyız?” sorusuna verilecek en pratik cevabı ele alan bir yazı hazırladık.

2020 DİKAB alanında Türkiye derecesi (50.) yapan arkadaşımızdan sınava nasıl hazırlandığını ele alan bir yazı kaleme almasını istedik. Çünkü sık sorulan bu soruya verilebilecek en güzel cevaplar gerçek başarı hikayeleriydi. Sağ olsun kardeşimiz bizi kırmadı ve instagram’dan gelen yüzlerce soru arasından en kapsayıcı olanlarını cevapladı.

Güzel ve eğlenceli bir yazı oldu, faydanıza olması dileğiyle:

2020 sonuç
2020 sonuç

İşte sizlerden gelen sorular ve cevapları;

Kaçıncı yılınız?

2. yılım. İlk kez 2019 yılında yani mezun olduğum sene girmiştim. Mezuniyet hazırlıkları, staj, bitirme ödevi, son seneyi arkadaşlarımla geçirme isteğinden ötürü kpss’ye sene başında hazırlanmaya başlasam da kısa bir süre sonra tamamiyle bırakmıştım. Ancak Haziran ayındaki geç başvuru tarihlerinde arkadaşlarımın ve ailemin ısrarıyla ceza ödeyerek başvuru yapmıştım, o kadar parayı verince de bari son 1 ay alana çalışayım diyerek girdim sınava.
Onun sonuçları da şu şekilde gelmişti. Gördüğünüz gibi eğitim bilimlerim oldukça kötü.

2019 Sonuç
2019 Sonuç

Toplam da kaç soru çözdünüz?

Toplamda kaç soru çözdüğümü bilmiyorum. Ama en az 10 bin soru çözmüşümdür. Belki bazılarınıza az gelebilir ama gerçekten bilmediğim için böyle bir sayı veriyorum. Senenin başından beri çözdüğüm soruların sayısını saklamak hiç aklıma gelmemişti çünkü, bazen ne kadar soru çözdüğüme de bakmazdım ayrıca, özellikle çok çalışmak istemediğim ama çalışmazsam da vicdan azabı çekeceğim zamanlarda yapardım bunu çünkü çok az soru çözdüğümü fark edersem üzülebilirdim. Hangi kaynakları çözdüğümün sorulduğu soruya verdiğim cevaba bakarsanız belki üç aşağı beş yukarı tahmininiz olur.

Tekrarları nasıl yapıyordunuz?

Tekrar etmek benim için bu süreçte en zor olan görevdi, nefret ediyordum bunu yapmaktan. İlk başlarda aldığım notları düz okuyarak ve kendi kendime mırıldanarak tekrar ediyordum ancak bunu yapmaktan o kadar sıkılmıştım ki sonrasında tekrarı yalnızca soru üzerinden yapmaya karar verdim. Eğer bir soruyu hiç çözemeyecek kadar konuyu unutmuşsam veya konuyu hatırlıyor ancak detayını unutmuşsam sadece o zaman not defterimi açıp bakıyordum. Ne kadar deftere bakarsam bakayım ısrarla unuttuğum konular varsa o zaman o konuyu youtube’da hiç dinlemediğim bir hocadan dinlerdim, sanki ilk kez o konuyu dinliyormuşum gibi, o zaman sıkılmazdım tekrardan çünkü. Bunlar dışında bazen kendi kendimi sorguya çekerek yapardım tekrarı, atıyorum kendime “Şumüllülük neydi ?” diye sorardım, eğer kendimden bunun cevabını “Kapsayıcılıktır yani din felsefesi meselelerine farklı açılardan bakabilme özelliğidir” olarak alamıyorsam o zaman da notlarıma bakardım.

Son sınıf mı, mezun musunuz?

2019 yılı mezunuyum.

GK- GY nasıl çalıştınız?

Türkçe’ye açıkçası pek çalışmadım. Çok az konusunu dinledim ve dinlediklerimi de hep farklı hocalardan dinledim, karman çorman bir şey oldu, notlarım bile bir bütün değil. O konuda benim yaptığım gibi yapmanızı önermem kesinlikle. Dil bilgisi derslerini güzelce anlatan tek bir hocadan dinleyip not almanız ve her konuyu dinlemenizin akabinde soru çözmeniz çok daha iyi olacaktır. Ben Türkçe’yi inanılmaz hafife aldım, 2019 yılında dil bilgisini pek zorlamamışlardı ve bu yıl da zorlamazlar diye düşünmüştüm ama zorladılar epey, yani bana geçen yılki kadar kolay gelmedi. Türkçe cevaplarımı hiç kontrol etmedim ama eminimki yanlışlarımın çoğu ondandır. Bunun haricinde mümkün mertebe her gün az da olsa paragraf çözün, paragraf çözmek istemiyorsanız şayet çeşitli konular hakkında makaleler veya edebi romanlar okuyun, bunlar da Türkçe paragraf sorularında yardımcınız olacaktır. Matematik hiç çalışmadım, maalesef tüyo veremeyeceğim.

Tarih’e ise ilk önce Ramazan Yetgin’in videolarını izlemekle başladım, bir konuyu bütün olarak bitirince onunla ilgili soruları çözdüm. Bu süreçte en iyi notları tarihte tuttum diyebilirim çünkü tarihi oldum olası sevmişimdir, zaten en başında hazırbulunuşluk seviyem yüksek olduğu için tarihle ilgili bilgileri hafızaya aktarmam da o kadar zor olmadı. Coğrafya’nın notlarını 2019 yılında tutmuştum, iki soru bankasını da yine geçen sene bitirmiştim, bu yüzden bu yıl sadece Bayram Meral’in konu anlatımını izleyip elimdeki yine geçen sene alıp başladığım ama %90’ını çözmediğim 33’lü denemeyi çözdüm. Vatandaşlıkta öncelikle Esra Özkan Karaoğlu’nun dinleyip konuları bitirmemin ardından onunla ilgili sorular çözdüm. GK kısmıyla alakalı elimdeki deneme ve soru bankalarının dışında pdf olarak indirdiğim denemeleri de çözdüm ve sınava yakın genel tekrarları ise hep farklı hocalardan yaptım (tarih hariç,onun genel tekrarını dinlemedim hiç).

Özellikle coğrafya’da daha çok pdf kaynak çözmeye çalıştım çünkü elimde 1 tane deneme hariç çözecek başka hiç kaynak yoktu.

EB nasıl çalıştınız?

Eğitim Bilimleri çalışmaya başladığım ilk alandı çünkü 2019 senesinde beni atanmaktan alıkoyan kısım burasıydı. EB’de sıfırdım, kelimenin tam anlamıyla sıfır. Geçen yıl doğru sayım 38’di ama bu bilinçli bir sayı değil, soruları “kendimi şu şıkka daha yakın hissediyorum,sanki bu doğru, amaaan işaretle sanki kaybedecek neyin var” diyerek çözmüştüm. Ona göre de sonuç aldım zaten. Öncelikle Benim Hocam youtube kanalında gelişim psikolojisi dinleyerek başladım, her konu sonrasında da soru çözdüm onunla ilgili, sonra öğrenme psikolojisi, sonra rehberlik, sonra öyt, sınıf ve materyal ile Ocak ayının sonuna doğru çalışmayı bitirdim. Ölçme’yi ise başlangıçta hiç çalışmayacaktım sayısal olduğunu düşündüğüm için ama sonrasında bu aptalca mantığımdan sıyrılıp Mart veya Nisan ayında tam hatırlamıyorum ona da aynı diğerlerine yaptığım gibi çalıştım.

En çok soru çözdüğüm dersler sanırım eğitim bilimleri oldu çünkü geçen yılın sonucundan dolayı “ya yapamazsam” diye bir korku vardı. Bir de ne kadar çalışırsam çalışayım yine de soruların bana göre çoğunu yanlış yapıyordum. EB’nin özellikle Öğrenme Psikolojisi kısmı bana göre çok zordu çünkü kavramların hepsi birbirine benziyordu, sorularda bunları ayırt etmek o kadar zordu ki bugün sorulsa eminim yine yanlış yapacağım sorular var, bir de rehberlik biraz zor gelmişti başlangıçta çünkü ezberlenecek o özellikler vardı ama rehberlik, çözülen sorular ve yapılan tekrarlar neticesinde yerleşmişti çok şükür. Rehberlikten başlangıçta 6-7 yanlış yaparken (zaten hepi topu 10 soruydu) sonrasında yanlış sayım 1’e, 2’ye hatta bazen 0’a düşmüştü. GK-GY’ye nasıl çalıştınız sorusunda bahsetmeyi unuttum ama çıkmış soruları çözmek bu derslere çalışmanın temelini oluşturuyor.

Doğrusu söylemek gerekirse ben çıkmış soruların hepsini çözmedim (çözmek isteyen kara kutu yayınlarını alabilirler), ama en çok çıkmış soru çözdüğüm derste yine eğitim bilimlerinden olmuştu. Sonuç olarak eğitim bilimlerinde konu tekrarından ziyade çok soru çözmek, çok farklı soru tarzıyla karşı karşıya kalmak daha önemli diyebilirim, matematik gibi bir mantığı var bana göre.

Eğitim Bilimlerinde tarih-coğrafya-vatandaşlıkta yaptığım gibi tek tek not tutmadım. Pegem’in soru bankasında yer alan özetleri kitaptan ayırıp zımbalayarak birleştirdim ve sadece dinlediğim konu anlatım videolarında olup özetlerde olmayan kısımları kenara köşeye not aldım.

Alan nasıl çalıştınız?

Alan’a geçen sene sadece Özlem Oktar’ı dinleyerek girmiştim. Elimde ise arkadaşımdan temin ettiğim ve İzzettin Ürek’in hazırladığı pdf konu anlatımı çıktısı vardı. Yaptığım tek şey dinleyip notta olmayan kısımları kenara köşeye not almak olmuştu seneye lazım olur diye ve gerçekten de lazım olmuştu. Alanda okulda gördüğüm eğitimden dolayı bir temelim vardı, o yüzden pek zorlandığımı söyleyemem. Bu sene ise Alan’a Mart ayının ortalarında Asya Tekin Dikab’ı dinlemekle başlamıştım ve elimdeki soru bankasından her konuyu bitirişimde soru çözüyordum. O sıra pandemi patlak verip üstüne bir de sınav Eylül ayına ertelenince alan çalışma hızımı epey yavaşlatmıştım, Mart ayında başlamama rağmen Ağustos ayında bitirmiştim konu anlatımlarını dinlemeyi tamamen, halbuki niyetim Mayıs ayında bitirmekti.

Bu yıl sınav ne zaman yapılır bilmiyorum o yüzden siz de çalışmaya ilkbahar aylarında başlayabilirsiniz, eğer temelinizin olmadığını düşünüyorsanız daha erken başlayın derim. Alanda soru çözmektense farklı farklı hocalardan konu anlatımı dinlemek daha yararlı oluyor bana göre. En çok farklı hoca dinlediğim dersler alanda oldu. Hepsinden bir başka detay öğrendim, bu iyi olmuştu. Eylül ayına kadar öabt alanı üzerinde diğer alanlarda durduğum kadar durmadım ancak 7-19 Eylül tarihleri arasında ise alanı ders ders her gün tekrar ettim. Sıkılıyorsam video izleyerek sıkılmıyorsam ders notu okuyarak yaptım tekrarlarımı.

Alan’ı hangi kaynaktan ve videolardan çalıştınız?

Videolar;

  • Konu Anlatımı – Asya Tekin Dikab Hoca
  • Soru Çözüm Videoları – Hepsi ama özellikle Ahmet Şenol Hoca
  • Spesifik Noktalara Değinme – Anonim Hoca
  • Son Tekrarlarda Hap Bilgi Olarak İzlediğim Videolar – Öğretmen Betül Hoca

Kaynaklar;

  • Konu Anlatımı – İzzettin Ürek ÖABT KPSS Ders Notları PDF
  • Yediiklim DKAB Öğretmenliği Soru Bankası
  • Benim Hocam DKAB Tamamı Çözümlü Soru Bankası
  • Yargı ÖABT DKAB Öğretmenliği Tamamı Çözümlü 10 Deneme Sınavı
  • Çıkmış Sorular

Ben bunları çözdüm ancak bunlardan ziyade Pegem soru bankasını ve Tahayyül setini tavsiye ediyorum. Onların sorularına instagramda çok rastgeldim ve çok kaliteli sorulardı.

Telefondan nasıl uzak durdunuz?

Ben çok telefon kullanan biryim, bunu yakın çevrem de çok iyi bilir, dolayısıyla telefondan uzak durmadım ancak onu kullanma şeklimi epey değiştirdim. Sosyal medya hesaplarımın çoğunu kapatmıştım ancak sırf kpss için hem instagram hem de facebook hesabı açmıştım 2019 senesinde ve her iki platformda da bulabildiğim tüm kpss sayfalarını takibe almıştım. Önceden atıyorum instagramda 10 dk geçiriyorsam artık bu süre 1-2 saate çıkmıştı, sebebi ise şahıs takibi değil, tamamiyle kpss takibi. Buralardan hem soru çözüyordum, hem bilgi tekrarı yapıyordum, hem de yeni bilgiler de öğreniyordum. Bunun haricinde telefonu yine eğlence maksatlı da kullanıyordum, ancak şöyle bir kıstas koymuştum: Bir dersin başına oturduysam o dersi bitirmeden mola vermezdim, bu ister 20 dk, ister 50 dk olsun; bitirirsem mola verirdim ve o mola esnasında telefona bakardım.

Bir ara sürekli gün sonunda telefonu ne kadar süre kullandığım grafiğine bakmıştım da neredeyse hiç 3 saatin altına inmiyordu kullanma sürem, hatta 5-6 saate çıktığı da çok olmuştu. Ancak bu yoğunlukla sabah derse başlamadan ve gece ders çalışmayı bitirdikten sonraki süreci kapsıyordu. Uzun lafın kısası telefondan uzak durmadım, duramazdım da, zaten ondan başka beni bu süreçte oyalayacak başka bir şey yoktu, bir de o eğlencemden kendimi alıkoyup hepten kendimi bunaltamazdım. Belki bu saçma gelecek ama gerçekten telefonla uğraşmak beni motive ediyordu, şunu yaparsam telefondan şuralara bakacağım diyerek kendimi gazlıyordum, pekiştireç yerine koymuştum onu.

Ne kadar deneme ve soru bankası çözdünüz?

Ne kadar deneme çözdüğümü hiç bilmiyorum çünkü çoğunlukla bilgisayara indirdiklerimden ve internet üzerinden çözdüm ancak elimde kitap halinde bulunan tüm kaynakları buraya yazacağım;

“İzninizle araya girmek istiyoruz 🙂 DİKAB DENEME SINAVLARI ÇETELESİ TUTMA- DENEMELERİN NETLERİNİ ve ORTALAMALARI HESAPLAMA ÇALIŞMA DOSYASI isimli yazımızdan çözdüğünüz denemelerin sonuçlarını bir araya kaydedebilir ve gelişiminizi kolaylıkla analiz edebilirsiniz :)”

Türkçe;
Benim Hocam Kpss 2018 Tamamı Çözümlü Türkçe Soru Bankası Öznur Saat Yıldırım
Uzman Kariyer Kpss Türkçe Öğreten Soru Bankası (Maalesef bunun yarısını çözmedim ama tavsiye ederim güzel bir kaynak)
Yediiklim Kpss 2018 Türkçe 15 Deneme (Denemeleri biraz basit, bunun yerine Pegem denemesini tavsiye ederim, ondan 3-4 tane internet üzerinden çözmüştüm, güzel paragraf soruları var)

Coğrafya;
Uzman Kariyer Kpss 2018 Coğrafyanın Doktrini Çözümlü Soru Bankası (Bunun tamamını 2019 senesinde çözmüştüm)
Benim Hocam Kpss 2018 Coğrafya Soru Bankası Engin Eraydın (Bunun tamamını 2019’da çözmüştüm)
Benim Hocam Kpss 2018 Coğrafya Tamamı Çözümlü 33 Deneme Sınavı (Sadece bunu kiatp olarak 2020 yılında çözdüm)

Tarih;
Benim Hocam Kpss 2018 Tarih Soru Bankası Ramazan Yetgin
Uzman Kariyer Kpss-B Tarih Öğreten Soru Bankası (Yarısını çözmedim, güzel bir kaynak, içinde duvara asabileceğiniz boyutta kronoji haritası ve özetler mevcut )
Benim Hocam Kpss 2018 Tarih Tamamı Çözümlü 33 Deneme Sınavı

Vatandaşlık;
Benim Hocam Kpss 2020 Vatandaşlık Tamamı Çözümlü Soru Bankası
Yediiklim Kpss 2020 Bumerang Serisi Vatandaşlık Tamamı Çözümlü Soru Bankası (Önermiyorum çünkü güncel değil, muhtemelen eski basım soruları yeniden yayınlayıp sadece üzerine 2020 yazmışlar. Aslında ben yediiklim yayınlarını genel olarak önermiyorum, tekrar hazırlanmak durumunda olsaydım kesinlikle yediiklime para vermezdim.

EĞİTİM BİLİMLERİ;

Yediiklim Kpss 2020 Eğitim Bilimleri Soru Bankası Tek Kitap (Yediiklim kaynaklarını hazırlayan editörlerin bu kitapları uyurken kontrol ettiğini düşünüyorum, yoksa içinde cevap anahtarı olmayan 10’dan fazla testin var olmasının başka açıklaması olamaz, bir de arkadaşlar evden hazırlanan arkadaşlar mümkünse çözümlü soru bankaları alsınlar, sadece cevap şıkkı bulunan yayınlardan kaçının derim)
Yediiklim Kpss 2017 Eğitim Bilimleri Tek Kitap (Arkadaşımın hediyesiydi, esasında konu anlatımı olan bir kitap ancak içinde testler de mevcut)
Doktrin Yayınları Kpss Tamamı Çözümlü Eğitim Bilimleri Soru Bankası (Kesinlikle önermiyorum, soruları o kadar tuhaf ki bu yayın hariç bu kadar tuhaf sorulara başka hiçbir yerde rastlamadım)
Pegem Kpss 2020 Efsane 2000 Tamamı Çözümlü Soru Bankası (Arkadaşlar Pegem yayınları gerçekten iyi bir yayın ama bu sene yayınladıkları soruları alıp sadece üzerindeki kapak kısmına 2021 yazarak yeniden piyasaya sürebiliyorlar, o yüzden eğer elinizde zaten bir pegem kaynağı varsa yenisini internetten almadan önce bir kitapçıdan kontrol etmenizi öneririm)

Genel Yetenek;
Yediiklim 2017 Kpss Genel Yetenek-Genel Kültür Son 5 Yıl Tamamı Çözümlü Çıkmış Sorular

Alan Bilgisi kaynaklarını üstteki sorulardan birinde zaten yazmıştım. Bunlar haricinde Pegem’den, Beyaz Kalem’den, Lider’den, Uzman’dan sorular da çözdüm ama onlar bilgisayarımda pdf olarak vardı ve onların hiçbirini tamamıyla çözmedim, hatta onlardan çözme stilim şu şekildeydi, kafamdan bir konu belirliyordum ve sadece o konuyla ilgili soruları çözüyordum.

Kitaplarımın çoğu 2018 basımı çünkü ben henüz 3. sınıftayken Kpss’ye çalışan bir arkadaşım bu kitapları almamı söylemişti, iyi ki onu dinlemişim çünkü sonrasında aldığım kitapların fiyatları inanılmaz yükseldi.
Ben illa kaynakların elde kitap olarak bulunması gerektiğini düşünmüyorum, telefonunuza aplikasyon olarak bile soru programları indirebilirsiniz, oradan çözebilirsiniz, instagramdan, facebook’tan veya online platformlardan soru çözebilirsiniz, illa eski usül çalışma zorunluluğumuz yok, ben de yazdığım tüm bu yöntemleri kullandım.

Ders çalışmaya ne zaman başladınız? Ne kadar süre çalıştınız?

Ders çalışmaya Eylül 2019’un son haftasında başladım. İlk başlarda sıkı çalıştım, özellikle Eğitim Bilimleri ve Tarih konu anlatımlarını bitirinceye kadar ancak ondan sonrasında biraz savsakladım desem yeridir çünkü kendimi sıfır gördüğüm 2 alanı da büyük ölçüde halletmiştim, artık daha hızlı değil, daha yavaş bir dozda ilerledim ve Ocak ayının son haftasında çalışmayı tamamıyla bırakmıştım (sadece instagrama girdiğimde kpss ile ilgili şeyler görüyordum) ta ki Mart ayının ilk haftasına kadar. O süreç benim biraz detoks gibi bir şey oldu ama sonrasında bomba gibi geri döndüm diyemem, zaten hem pandeminin başlaması hem de sınavın Eylül ayına ertelenmesinden dolayı orta tempoda bir çalışma düzeni kurdum. Sabah geç kalkan biriydim (eğer 8’de kalkarsam 10’da ders çalışmaya başlardım, eğer saat 10’da kalkarsam öğleden sonra çalışmaya başlardım) ve geç yatan biriydim, yatmadan 2 saat öncesinde çalışmayı tamamıyla bırakırdım.

Herhalde günlük en az 5-6 saat çalışırdım ve bu süre en fazla 10 saat olmuştur, o da çok nadir. Günde genelde 150 ila 250 arasında soru çözerdim. Tabi bazen bundan da az. Bu sayı sadece iki defa 500 ve 600 olmuştu, onlarda da sınırlarımı zorlamak istemiştim zaten, deneme amaçlı. Bu süreçte en büyük aramı dediğim gibi Şubat ayında verdim ama bu demek değil ki onun haricinde hergün ders çalıştım, gayet 3 gün 4 gün ders çalışmadığım da oluyordu, bu özellikle Mart ayından sonraki süreçte gerçekleşti, sebebi dediğim gibi hemen hemen her konuya artık az çok hakim olduğumu düşünmemden kaynaklanıyordu, sanki hiç yeni bir şey öğrenmiyorum da sürekli var olanları tekrar ediyormuşum gibi hissetmemden kaynaklıydı, ancak Eylül’e kadar asla Şubat ayındaki gibi uzun bir ara vermedim hiç, zorlansam bile istikrarımı devam ettirmeye çalıştım. Bu süreçte önemli olan da bu zaten, hızlı başlayıp hızlı bitirmeniz değil, sonuna kadar düşe kalka bile olsa devam etmeniz.

Özellikle Ağustos’un son iki haftasından itibaren tamamiyle denemelere yoğunlaştım ve arta kalan zamanda genel tekrar videoları izledim, instagramı çok daha yoğun kullandım. Böylece 20 Eylül’e kadar hızlı-yavaş ve tekrar hızlı olacak şekilde süreci tamamladım.

Günlük ne kadar ders çalıştınız?

Günlük genelde 5-6 saat çalışıyordum, bu bazen daha az, bazen daha çok oluyordu. İlk zamanlarda bu süre uzundu 8-9 saat ancak sürecin ortalarına doğru bu süre düştü konuların çoğunu hallettiğimi düşündüğüm için. Bir de ben çalışmayı telefondan da sürdürdüğüm için ve telefonda her zaman yanımda olduğu için aslında yukarıda bahsettiğim saatler masabaşı çalışma saatlerim oluyordu, yoksa telefonla çalışma süremin saatini hiç tutmadım, o 7/24, istediğim yerde ve istediğim saatte olan bir çalışmaydı.

Ne sıklıkta tekrar yaptınız?

Ne zaman konuyu unuttuğumu hissedersem o zaman tekrar yapardım, bir zamanı yoktu. Bir de soru çözmenin mantığı da zaten budur: tekrar yapmak. Bence tekrarı klasik şekilde yapmak insanı olumsuz etkiliyor, hiç ders çalışası gelmiyor daha. O yüzden unuttuğunuzu hissettiğiniz konunun videosunu açığ x2 hızda izleyebilirsiniz, daha verimli olacağını düşünüyorum.

Konuları kaç kez bitirdiniz?

Benim tekrar şeklim biraz farklı olduğu için şu konuyu şu kadar kez tekrar ettim diyemiyorum. Aslında bu konuda kimse “şu kadar tekrar etseniz yeter” diyemez, kişiden kişiye değişir. Ama itiraf etmeliyim ki eğitim bilimlerinde öğrenme psikolojisini ve rehberliği çok kez tekrar ettim, o ikisi bir bütün olarak kafama çok zor nakşoldu.

Son sınıfken çalışanlara nasıl tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Tüm gün bana ait olduğu için benim programım hiç olmadı. Bir gün önceden sadece hangi derslere çalışacağıma karar verirdim, başka da bir detay belirlemezdim. Bu yüzden son sınıftayken çalışanlara tavsiyem bir program oluşturmaları. Bu programı “Benim Hocam” hocaları da kendi instagram sayfalarında yayınlıyorlar, dilerseniz oradan hazır alın, dilerseniz kendiniz bütünüyle size özel program hazırlayın. Arkadaşlarınızla daha az sosyalleşin ancak kopmayın çünkü her şeyden kendinizi koparmanız başarınızı arttırmaz, aksine sıkılma hızınızı arttırır ve motivasyonunuzu düşürür, en azında haftada bir günü kendinize ayırın, ya da iki haftada bir.

GK GY için Hangi kaynakları önerirsiniz? (Konu anlatım kitap, soru bankası, deneme, video)

Konu anlatımı ben videolardan yaptım, o yüzden kitap öneremeyeceğim, videoları ise yukarıdaki sorularda açıkladım. Denemelerin çoğunu bilgisayar üzerinden çözdüm ben. Soru bankasında sadece yayın adı yazayım;
Pegem
Benim Hocam
Uzman Kariyer
Hoca Web’te
İsem

EB için Hangi kaynakları önerirsiniz? (Konu anlatım kitap, soru bankası, deneme, video)

Yukarıda saydığım tüm kaynaklar burası için de geçerli, buna ek olarak Metin Şar’ı şiddetle öneriyorum. Salih Yıldırım’ı da öneriyorum ve Cüneyt İltuş’u da.

Dershaneye mi gittiniz, evde mi çalıştınız? Dershane önerir misiniz?

Evde çalıştım. 2019 senesinde sadece 1 aylık çalışma ile 73,76 puan alınca evde çalışıp bu işi halledebileceğime inandım. Dershane’yi düzen açısından öneririm, yani ben evde kalırsam asla konsantre olamam, ev ortamı çalışmama hiç uygun değil, kendimi bir programa sokamıyorum diyorsanız dershane öneririm. Ama dershane şart değil, artık enformasyon sanal aleme kaydı büyük ölçüde, özellikle pandemi dönemiyle birlikte.

Matematik yaptınız mı?

Hayır yapmadım, soruları okumadım bile, matematik özürlüsüyüm desem yeridir maalesef.

GK GY nasıl çalışabiliriz?

Türkçe’ye nasıl çalışılabileceğini yukarıda açıklamıştım. Tarih’i hiç sevmiyorsanız İsem yayıncılığın hocası Mehmet Celal Özyıldız’ı öneririm ve instagram’dan Herrodotos İlkay Hoca’yı takip etmenizi ve Vatandaşlıkta ise Emrah Özkaraca’yı tavsiye ediyorum.
Hepsinde ilk önce konuyu bitirin ve peşine soru bankasından o konuya ait soruları çözün. Ders komple bitince onunla ilgili çıkmış soruları çözün ve bir tane de deneme çözün. Bütün dersleri bitirince tamamiyle soru bankalarına yönelin ve ara ara deneme çözün, sonlara doğru deneme çözmeye yoğunlaşın.

Derse saat kaçta başlıyordunuz?

Çok geç başlıyordum, en erken saat 10’da. En geç de gece saat 11’de bitiriyordum ama Ramazan’da bu düzen değişti, ders çalışmaya iftardan bir saat sonra başlayıp sabah saat 6’ya kadar devam ediyordum. Tabi bu aradaki süreyi de durmaksızın diye düşünmeyin lütfen, bunun namaz molası, dinlenme molası, yemek molası, arada teravih kılması oluyordu.

Süreci ve çalışmalarınızı uzun bir metile anlatabilir misiniz?

Bundan önce yanıtladığım cevaplarda aslında bunun cevabını büyük oranda verdim ancak eksik bıraktığım kısımları burada tamamlayabilirim diye düşünüyorum. Çözdüğüm kaynakları yazdım ancak ben instagramdaki sayfalardan epey istifade etmiştim. Özellikle bir soru kaynağından ekran resmi çekerek paylaşım yapan Kpss sayfalarını tavsiye ediyorum, bunlar soruları kendisi de hazırlamıyor, haliyle güvenirliği yüksek oluyor. Güncel Bilgiler için yine instragram sayfalarını tavsiye ediyorum, an be an paylaşıyorlar, takip etmesi kolay oluyor (örn: Tekuzem sayfası). Yine telegramda kpss soru paylaşım, deneme gruplarına üye olmuştum, oradaki soruları da çözüyordum zaman zaman ve denemelere de katılıyordum.

Orada yapılan denemelere katılmak özellikle çok hoşuma gidiyordu, bilgi yarışmasındaymış gibi hissediyordum kendimi. Yine her ne kadar çoğunu çözmesem de bilgisayarıma birçok pdf soru bankası indirmiştim, zaman zaman buradaki soruları da okuyup cevaplarını deftere yazıyordum, ama bitirdiğim pdf kaynağı hiç olmadı. Bilgisayardan bakarak çözmekte biraz zorlanıyordum, onlar benim için sadece ekstra bir kaynak olmuştu yani mutlaka bitirmeliyim diye hiç düşünmemiştim. Elimdeki kaynakları çözmekten usanırsam onlara yöneliyordum. Bir de yine internette yayınlanmış olan Türkiye Geneli Denemeleri indirip çözerdim, facebookta bunların pdflerini paylaşan sayfalar da mevcut.

Alanda ise Edunzy.com‘un denemeleri bana inanılmaz yardımcı oldu, herhalde sadece 1 tane deneme sınavını kaçırmışımdır oradan, hem online olması hem de geniş katılımlı olması mükemmeldi.

Şu süreçte benim sorularıma bir en yakın arkadaşlarım, bir de edunzy yöneticileri katlandı dersem yeridir, bir ara gerçekten yeter artık diyerek görüldü atacaklarını düşünmüştüm. Çünkü her sınavda muhalefet ettiğim veya hiç anlamadığım-cevabını bulamadığım bir-iki soru muhakkak oluyordu, sağ olsunlar sabırla hepsine cevap vermişlerdi de çok şaşırmıştım, böyle ilgiyi abartısız söylüyorum dershane hocalarında bulursunuz ancak, o da para verdiğiniz için, burada bedava. O sebeple edunzy’nin Eğitim, GK-GY ve Alan denemelerini kaçırmayın derim ben. Bir de yalan yok ben istifade etmedim ama yine Edunzy’nin alanda hazırladığı özet pdf’lerine de bir göz atın derim, ben sadece sosyolojiyi incelemiştim ve birebir benim elimdeki notların aynısıydı, hatta yanılmıyorsam 1-2 tane fazladan bilgi de mevcuttu.

Burada araya girmek istiyoruz izninizle 🙂 Hakikaten Nagihan hocamız her denemeden sonra bize sürekli hatalı olduğunu düşündüğü soruları gönderiyordu. Biz de bu sayede yanlış hazırlanmış soru var ise tespit edip story’mizde paylaşıyorduk. Ayrıca hatalı olduğunu düşündüğü sorularla ilgili  sürekli doğrusunu gösterir görseller gönderiyordu. Bu süreçten aklımızda kalan şey ise her yeri çizili, çokça not alınmış kitaplardan görseller idi 🙂 Yani yaptığımız denemelerde derece yapmasına hiç şaşırmıyor, gerçek sınavda daha iyisini yapacağına inanıyorduk. Emeğinin karşılığını aldığını görmek edunzy olarak bizi de çok mutlu etti. Buradan bir kez daha tebrik ediyor, bundan sonraki süreç için hakkında hayırlısının olmasını diliyoruz:)”

Özet bilgiler konusunda yine Ahmet Şenol Hocanın instagram hesabını şiddetle tavsiye ederim, ben sınavdan bir gün önce o notları okumadığım için çok pişmanım çünkü yanlış yaptığım bir sorunun cevabı harfi harfine Ahmet Şenol Hocanın bilgi kartlarında yazıyordu, bakın mutlaka onlara. Videolarını izlediğiniz ve hatta izlemediğiniz ancak kpss hocası olduğunu bildiğiniz tüm kişilerin instagram profillerini takip edin. Çünkü bunlar bazen hikayelerinde konu anlatıyor veya soru çözüyor veya profillerinde sürece dair birkaç bilgi paylaşıyorlar, yani her türlü siz bir adım daha öteye getirecek içerikleri mevcut.

Değinmek istediğim bir noktada psikolojik süreç. Arkadaşlar yüksek stres sizi başarısız kılar, bu yüzden kendinizi kandırmaya bakın. Bir şeyi 40 kere derseniz olur derler bu yüzden kendinize hep ben bunu yapacağım diyin. Sınavdan bir gün önce geçen sene atanan bir arkadaşım arayıp “Hazır mısın ?” diye sormuştu ve benim ona cevabım “Ben elimden geleni yaptım, gerisini ÖSYM düşünsün”. Esasında o gece heyecandan uyuyamamıştım erkenden ama işte sözlerimle psikolojimi yönlendirmeye devam etmiştim. Siz de bu yüzden öyle olduğuna inanmasanız bile kendinizi buna inandırmaya çalışmaktan asla vazgeçmeyin, asla ben yapamam demeyin.

Stresinizi yükseltecek şeyler düşünmeyin, sınavda karşınıza yapabileceğiniz soruların çıktığını hayal edin hep.

Ders olarak sıralama nasıl olmalı? Öncelikli olarak hangisinden başlamalıyız?

Hangi derste en kötü olduğunuzu düşünüyorsanız direkt ondan başlayın, ben Eğitim Bilimlerinden başladım, sonra Tarih, Vatandaşlık, Coğrafya ve Alan olarak devam ettim. Türkçeyi bunların arasına serpiştirdim. Alan’da temeliniz varsa son aylara bırakın çalışmayı.

Günlük çalışma programınızı açıklar mısınız?

Yukarıda açıkladım bunu. Bir programa uymadım hiç.

Dersleri aynı anda mı yürüttünüz, yoksa ayrı ayrı bitirerek mi ilerlediniz?

Ayrı ayrı bitirerek ilerledim ancak eğitim, tarih ve vatandaşlığı bitirdikten sonra birlikte yürüttüm çünkü diğerlerinde temelim vardı.

Çalışırken dikkat ettiğiniz hususlar?

İlk önce zor gelen dersten başlamak.
Kendinize göre bir program ayarlayın: Sıkı bir program veya rahat bir program veya adını serbest stil diyebileceğimiz programsızlık. Hangisi size uygun siz karar vereceksiniz çünkü kendinizi en iyi kendiniz tanırsınız. Ne kadar dolusunuz ne kadar eksiksiniz siz bilirsiniz. Eğer bütünüyle eksikseniz o zaman sıkı bir programa tabi tutun başlangıçta kendinizi, sonrasında duruma göre rahatlatın derim.
Benim uyduğum tek kural şuydu: Masa başına oturup bir şeye çalışmaya başlamışsam o bitmeden masa başından kalkmamak. Siz de hedeflerinizi böyle küçük tutup ilerleyin derim. Damlaya damlaya göl oluyor.

Niceliğe değil, niteliğe önem vermek yani az soru çözmeniz sizi hiç üzmesin, ben şu süreçte en az soruyu Alan’dan çözdüm ama en çok neti ondan yaptım sayılır.
Önemli noktaların altını renkli kalemlerle çizerek dikkatimi yönlendirdim, hatırlamam kolaylaştı.
Duvarımı asla notlarla doldurmadım, sadece Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi, Edgar Dale Konisi, Birkaç önemli tarih (Antlaşmalar ve bu anlaşmaları kimlerin imzaladığı tarihler), bir de Destanlar ve bunların kimlere ait olduğu (Bunların hepsi toplamda 2 A4 kağıdı yaptı) Ben yapmadım ama bir tane Türkiye fiziki haritası asmanız da iyi olur, ben sürekli internetten açıp bakmıştım.

Duvarın ve masanın çok renkli olması dikkatinizi dağıtabilir çünkü.
Kendi odamda çalışmaktan sıkılınca mekan değiştirdim. Bazı eğitimciler bunu tavsiye etmiyor ama bana iyi geldi. İşte bu yüzden kendizi tanımanız çok önemli bu süreçte.
Konuları gözümde asla büyütmedim çünkü “bu konu çok uzun, şimdi kim bunu öğrenecek” dersem o konuyu bitirmem daha da zorlaşırdı, bu yüzden konuyu bir güne değil de birkaç güne bölerdim,” bugün sadece konunun şu kısmı bitecek” diyerek kendimce konuyu algı olarak azaltırdım. 2-3 güne de o uzun konu tamamiyle biterdi.

Hangi okuldan mezunsunuz? Okul derslerine olan hakimiyetiniz alan sınavınızdaki ayrıntı sorular da size ne derece faydalı oldu?

Karadeniz Teknik Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezunum. Okulda derslere olan hakimiyetim alan sınavındaki ayrıntı sorular üzerinden epey faydalı oldu, bunu esasında bu yıldan ziyade geçen yıl daha çok hissetmiştim çünkü ben bunu okulda öğrenmiştim diyerek işaretlediğim soru sayısı geçen yıl daha fazla olmuştu. Bu yıl ise son genel tekrarlar (söylemeyi unutmuşum Rauf Şara’nın konu anlatımını hiç izlemedim ama son genel tekrarlarını izlemiştim) ve çıkmış sorular daha etkiliydi diyebilirim. Okul eğitiminin bende şu şekilde bir etkisi oldu, izlediğim videolardaki bilgilerin çoğunu unutmuyordum çünkü o bilgilerin arka planını okulda öğrenmiştim detaylı olarak, o yüzden videolar benim için hap bilgi mahiyetinde tekrar oluyordu bir nevi.

 

Son olarak sorularını yönelten arkadaşlara ve bunları derleyerek bana ileten edunzy.com ailesine teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah rabbim emeklerinizin karşılığını ve hakkınızda hayırlı olanı hepinize verir, bunu da Mevlid Kandili gecesinde yazıyorum dua saatine denk gelmiştir umarım. Siz kendinize inanın lütfen, inanmıyorsanız da algınızı yönetmeye çalışın, kendi kendinize telkinlerde bulunun. Allah’a emanet olun hepiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.