Ceza Hukuku Özet Konu Anlatım PDF -2020

Sizler için AÖF Güz Dönemi Vize Ceza Hukuku dersinin ilk 4 ünitesinin özetini hazırladık. Aşağıda bulunan linklerden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

4
2649

AÖF Ceza Hukuku Özet Konu Anlatım PDF İNDİR -2020

Sizler için AÖF Güz Dönemi Vize Ceza Hukuku dersinin ilk 4 ünitesinin özetini hazırladık. Aşağıda bulunan linklerden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Özet sınav öncesi son tekrar mahiyetinde hazırlanmış olup, ünitenin en az bir kez okunmasında fayda vardır. Daha sonra özete çalışılarak sınava girilirse Allah’ın izniyle başarılı bir sonuç elde edilir. 

Ayrıca sitemizden diğer AÖF bölümlerinin notlarına da ulaşabilirsiniz. 
Sitemizde Lise, TYT, KPSS, YDS, ALES vb. kategorilerden güncel içerikler bulunmaktadır.

NOT: Sizlere daha iyi ve güncel ders notu sunabilmek için kendimizi sürekli yeniliyoruz. Sizlerde son eklenen güncel ders notları ve eğitim haberlerinden anında haberdar olmak istiyorsanız sitemize Üye Olarak bildirimlerden anında haberdar olabilirsiniz.
ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Kaynak İndirme Bilgileri

  • Site: edunzy.com
  • Dosya İçeriği: Ceza Hukuku – Ünite 1
  • Dosya Boyutu/Türü: 442 KB / PDF
  • Dosya İndirme Linki: Tıklayınız.
  • PDF parolası:-

Diğer Adalet Konu Anlatım Özetleri;

 

ÜNİTE 1: CEZA HUKUKUNA GİRİŞ

Suç teşkil eden haksızlığı gerçekleştiren kişilere ceza ve güvenlik tedbiri olmak üzere iki tür yaptırım uygulanmaktadır.

  • Ceza Yaptırımı ancak işlediği haksızlıktan dolayı kusurlu bulunan kişiye uygulanabilir.
  • Güvenlik tedbiri ceza yaptırımının aksine güvenlik tedbirine hükmedilebilmesi için gerçekleştirdiği haksızlık dolayısıyla kişinin kusurlu sayılması zorunlu değildir.

Ceza Hukuku: 1- Maddi Ceza  2- Ceza Muhakemesi

Maddi ceza hukuku; bir fiilin suç teşkil edebilmesi için bulunması gereken unsurları, suç dolayısıyla sorumluluk içi aranan şartları ve suçun işlenmesi halinde uygulanabilecek yaptırımları ve suçun işlenmesine bağlanan diğer hukuki sonuçları inceler.

Ceza muhakemesi hukuku; suç teşkil eden bir fiilin işlendiği şüphesiyle başlayıp bu şüphenin failin lehine veya aleyhine yenilenmesine kadar devam eden süreci ifade etmektedir. Ceza muhakemesi hukuku, suçun gerçekte işlenip işlenmediğini, işlendi ise kim tarafından işlendiğini ve yaptırımının ne olacağını belirlemek amacıyla yapılan ve iddia, savunma ve yargılama niteliğindeki bir dizi faaliyetten oluşan hukuk dalıdır.

Ceza Hukukunun Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi

  • Anayasa hukuku
  • İdare hukuku
  • Devletler hukuku
  • Medeni hukuk
  • Kriminoloji (suç bilimi)
  • Adli Tıp

Ceza Hukukunun Kaynakları

  1. Doğrudan Kaynaklar: Anayasa, Kanun ve uluslararası sözleşmeler
  2. Dolayısıyla Kaynaklar: Doktrin ve Yüksek mahkeme içtihatları

Ceza Hukukunun Güvence Fonksiyonu

Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi

Vatandaşı devletin keyfi muamelelerine karşı korumasız bırakmamaktır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesinin sonuçları şöyle sıralanabilir;

  • Haksızlık teşkil eden fiillerden hangilerinin suç teşkil ettiği kanunda gösterilmelidir.
  • Kanunun açıkça suç saydığı bir fiilden dolayı bir kimseye ne tür ve miktarda bir ceza yaptırımının uygulanacağının yine kanunla belirlenmesi
  • Suç teşkil eden fiillerin ve öngörülen yaptırımların teknik olarak kanun niteliği taşıyan yasama tasarruflarıyla belirlenmesini gerektirir.
  • Kanunda yer alan suç tanımları açık ve seçik olmalı, herkesin anlayabileceği şekilde yapılmalıdır (belirlilik ilkesi)
  • Suçta ve cezada kanunilik ilkesinin bir diğer sonucu da kıyas yasağıdır.

 

Geçmişe Yürüme Yasağı

Kanunilik ilkesinin sonucu olan bu kurala göre her fiil, işlendiği zamanın kanununa tabiidir.
Ceza kanunlarının geriye yürümesini yasaklayan bu kuralın bir istisnası vardır.
Buna göre failin lehine olan kanun geriye yürür. İşlendiği zamanın kanuna göre suç sayılan bir fiilin, işlendikten sonra yürürlüğe giren kanunla suç olmaktan çıkartılması halinde, fiili suç olmaktan çıkartan sonraki kanun lehe olduğu için yürürlüğe girdiği tarihten önce işlenmiş olan fiillere, geçmişe yönelik olarak uygulanacak ve faile herhangi bir ceza hukuku yaptırımı uygulanmayacaktır.

Üç müessese hariç derhal uygulanır;

  1. Hapis cezasının ertelenmesi
  2. Koşullu salıverme
  3. Tekerrürle ilgili olan hükümlerdir.

Anayasa’ya göre Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen kanun hükümleri, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar.
Ancak gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceği tarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı günden başlayarak bir yılı geçemez.

 

 

 

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.