AÖF MEDENİ USUL HUKUKU – ÖZET 2020 – Ünite 1

Sizler için AÖF Güz Dönemi Vize Medeni Usul Hukuku dersinin ilk 4 ünitesinin özetini hazırladık. Aşağıda bulunan linklerden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

7
2909

AÖF Medeni Usul Hukuku Özet Konu Anlatım PDF İNDİR -2020

Sizler için AÖF Güz Dönemi Vize Medeni Usul Hukuku dersinin ilk 4 ünitesinin özetini hazırladık. Aşağıda bulunan linklerden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Özet sınav öncesi son tekrar mahiyetinde hazırlanmış olup, ünitenin en az bir kez okunmasında fayda vardır. Daha sonra özete çalışılarak sınava girilirse Allah’ın izniyle başarılı bir sonuç elde edilir. 

Ayrıca sitemizden diğer AÖF bölümlerinin notlarına da ulaşabilirsiniz. 
Sitemizde Lise, TYT, KPSS, YDS, ALES vb. kategorilerden güncel içerikler bulunmaktadır.

NOT: Sizlere daha iyi ve güncel ders notu sunabilmek için kendimizi sürekli yeniliyoruz. Sizlerde son eklenen güncel ders notları ve eğitim haberlerinden anında haberdar olmak istiyorsanız sitemize Üye Olarak bildirimlerden anında haberdar olabilirsiniz.
ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

 

NOT: PDF YAZININ SONUNDADIR.

ÜNİTE 1: MEDENİ USUL HUKUKUNA GİRİŞ

Müeyyide, bir hukuk kuralının ihlaline tepki olarak gösterilen ve hukuk düzeni tarafından öngörülen ve devlet eliyle tatbik edilen cebirdir.

Yargı Kolları ve Yargılama Hukuku

Türk Hukukunda; anayasa yargısı, adli yargı, idari

yargı, askeri yargı, hesap yargısı, seçim yargısı ve

uyuşmazlık yargısı olmak üzere yedi farklı yargı kolu vardır.

Yargılama sürecinde uygulanacak yöntem, yargı örgütü, mahkemelerin görev ve yetkisi, yargılama faaliyetine katılacak kişilerin personel rejimi, tebligat ve harçlar gibi hususlar vardır ve tüm bu hususları belirtmek için “yargılama hukuku” kavramı kullanılır.

 

Kamu hukuku: Devletin teşkilatını, devlet ile bir başka devlet veya devlet ile bireyler arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarının bütünüdür.

Maddi hukuk: Hakların gerçek içeriklerini düzenleyen, medenî hukuk, borçlar hukuku, ticaret hukuku gibi hukuk dallarını oluşturan kuralların bütünüdür.

 

Yargı Örgütü

 Yargı yetkisini kullanan mahkemelerin; kuruluşu,örgütlenmesi, çalışmalarına ilişkin şartların belirlenmesi; yargılama faaliyetine doğrudan veya dolaylı olarak katılan kişilerin statülerinin, görev ve yetkilerinin belirlenmesi; mahkemelerce verilen kararların yerine getirilmesi için görev verilen cebri icra organlarının kuruluş ve işleyişi yargı örgütü olarak isimlendirilmektedir.

Bölge adliye mahkemesi, adli yargı kolunda ilk derece

mahkemeleri tarafından verilen, kesinleşmemiş karar ve hükümlerin iptal edilmesi veya değiştirilmesi amacıyla yapılan istinaf başvurularını inceleyen bir üst mahkemedir.

Bu mahkemeler, ilk derece mahkemesinin kararlarını hem hukuka uygunluğunu hem de vakıa tespitlerinin doğru olup olmadığını denetler.

Bölge adliye mahkemeleri tarafından verilen, verildiği anda kesin olmayan nihai kararların hukuksal olarak yanlış olma olasılığına karşı kanun yolu denetimi ve ülkedeki içtihat birliğinin sağlanması amacıyla kurulmuş olan Yargıtay, yargı örgütlenmemizde temyiz merciidir ve Anayasada yer alan yüksek mahkemelerdendir.

Anayasada yer alan diğer yüksek mahkemeler ise, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Uyuşmazlık Mahkemesidir.

 

Medeni Usûl Hukukunun Konusu Amacı ve Kaynakları

 Medenî usûl hukukunun konusunun, bir dava veya talebin mahke­me önüne getirilişinden bunun mahkemece karara bağlanmasına kadar olan süre­cin yöntem açısından düzenlenmesine, verilen kararın kesinleşmesi ile doğurduğu sonuçların ortaya konulmasına dair kuralların oluşturduğu söylenebilir

Medenî usûl hukukunun amacı, esas itibariyle, mahkeme önüne gelen dava ve taleplerin hukuka uygun ve akılcı bir yöntemle karara bağlanmasıdır. Bu sayede sağlanan hukuki güvenlik ve barış ile bunların hizmet ettiği sosyal barış ise ikincil amaçlar, daha doğrusu dolaylı sonuçlardır.

Kaynak İndirme Bilgileri

  • Site: edunzy.com
  • Dosya İçeriği: Medeni Usul Hukuku – Ünite 1
  • Dosya Boyutu/Türü: 442 KB / PDF
  • Dosya İndirme Linki: Tıklayınız.
  • PDF parolası:

Diğer Adalet Konu Anlatım Özetleri;

 

 

7 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.