AÖF Ceza Hukuku Özet Konu Anlatım PDF -2020 [2]

Sizler için AÖF Güz Dönemi Vize Ceza Hukuku dersinin ilk 4 ünitesinin özetini hazırladık. Aşağıda bulunan linklerden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

7
735

AÖF Ceza Hukuku Özet Konu Anlatım PDF – Ünite 2

Sizler için AÖF Güz Dönemi Vize Ceza Hukuku dersinin ilk 4 ünitesinin özetini hazırladık. Aşağıda bulunan linklerden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Özet sınav öncesi son tekrar mahiyetinde hazırlanmış olup, ünitenin en az bir kez okunmasında fayda vardır. Daha sonra özete çalışılarak sınava girilirse Allah’ın izniyle başarılı bir sonuç elde edilir. 

Ayrıca sitemizden diğer AÖF bölümlerinin notlarına da ulaşabilirsiniz. 
Sitemizde Lise, TYT, KPSS, YDS, ALES vb. kategorilerden güncel içerikler bulunmaktadır.

NOT: Sizlere daha iyi ve güncel ders notu sunabilmek için kendimizi sürekli yeniliyoruz. Sizlerde son eklenen güncel ders notları ve eğitim haberlerinden anında haberdar olmak istiyorsanız sitemize Üye Olarak bildirimlerden anında haberdar olabilirsiniz.
ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

NOT: PDF YAZININ SONUNDADIR.

ÜNİTE 2: SUÇ TEORİSİNE GİRİŞ ve TİPİKLİĞİN MADDİ UNSURLARI

Suç Teşkil Eden Haksızlığın Esası Olan Fiil

Sadece iradi olan insan davranışları fiil niteliğine sahiptir ve yönlendirici iradenin ürünü olmayan davranışlar ceza sorumluluğuna esas teşkil etmezler. İradeyi mutlak surette devre dışı bırakan, karşı konulamayan, doğal ya da doğal olmayan hareketler fiil olarak nitelendirilemezler.

Buna karşılık insanın iradesini yalnızca zorlayıcı nitelikteki cebir ve tehdit altında gerçekleştirilen davranışlar fiil niteliğine sahiptirler.

Refleks hareketleri, uyku halinde veya hiptonik telkin altında gerçekleştirilen davranışlar da ceza hukuk anlamında fiil özelliğini taşımazlar.

Buna karşılık zorunluluk halinde, ani karar sonucu ve şuur bozukluğu veya şuur bulanıklığı hallerinde gerçekleştirilen davranışlar ise fiil niteliğine sahiptirler.

Bir insan davranışının fiil niteliğini taşıyabilmesi, bunun gerçekleştiren kişinin kusur yeteneğinin bulunmasına bağlı değildir. Bu nedenle küçüklerin ve akıl hastalarının işledikleri fiiller de suç teşkil eden haksızlığı oluştururlar.

İnsanın düşünce ve arzuları, iradi bir davranışla dış dünyada ortaya çıkmadığı sürece suçun konusunu oluşturmaz.

Tipiklik

İşlenen fiilin, herhangi bir suçun kanuni tanımındaki unsurları gerçekleştirdiği belirlenirse, tipikliğin gerçekleştiği ifade edilir.

Şu halde tipiklik, suçun yapısında bir değerlendirme aşaması olarak tipe uygun davranış şekillerini ceza hukuku bakımından önemli olmayanlardan ayırma görevini yerine getirmektedir. Buna da “tipikliğin ayıklama fonksiyonu” denmektedir.
Hukuka aykırılık, tipikliğin bir unsuru değil, suçun genel bir unsurudur.

Tipikliğin Maddi Unsurları

Fiil
Tipe uygun haksızlığın gerçekleşebilmesi için suçun kanuni tanımında belirtildiği şekil ve tarzda hareket ya da hareketlerin yapılması şarttır.
  • Tek Hareketli Suçlar
  • Çok Hareketli Suçlar
  • Serbest Hareketli Suçlar: Hangi tür hareketle işleneceği kanunda belli olmayan
  • Bağlı Hareketli Suçlar: Kanunda hangi hareketle işlenebileceği bizzat belirtilen suçlardır.
  • Seçimlik Hareketli Suçlar: Alternatif hareketler
  • Kesintisiz Suçlar: Henüz sonlanmayan (icranın bitmediği) suçlara denir.
  • İhmali Suçlar: Emredilen hareketi yapmamak suretiyle işlenen suçlar.

Netice
Hareketin dış dünyada meydana getirdiği değişikliktir. Ancak her değişiklik değil, sadece suçun kanuni tanımında unsur olarak yer alan değişiklik neticeyi ifade etmektedir.

Nedensellik Bağı ve Objektif İsnadiyet

Fail

Mağdur

Suçun Konusu

Nitelikli Haller

 

Kaynak İndirme Bilgileri

  • Site: edunzy.com
  • Dosya İçeriği: Ceza Hukuku – Ünite 1
  • Dosya Boyutu/Türü: 442 KB / PDF
  • Dosya İndirme Linki: Tıklayınız.
  • PDF parolası:

Diğer Adalet Konu Anlatım Özetleri;

 

7 YORUMLAR

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.